July 7, 2009

Cheesecake φράουλας


Ένα από τα πρώτα γλυκά που έμαθα να φτιάχνω ήταν το cheesecake. Ναι , ναι αυτό το κλασικό αμερικάνικο γλυκό με τις πολλές παραλλαγές. Στην Ελλάδα τουλάχιστον έχω ακούσει να χρησιμοποιούν για το cheesecake τουλάχιστον 2 διαφορετικά είδη μπισκότου, 2 διαφορετικά τυριά για την κρέμα καθώς και διαφορετικά φρουτάκια για επικάλυψη. Εγώ πάντως μέχρι τώρα γνώριζα και έφτιαχνα την εκδοχή με το πτι-μπερ παπαδοπούλου, το τυρί philadelphia και on top βύσινο κονσέρβα.

Τη τελευταία φορά όμως και με αφορμή ένα τραπέζωμα τελευταίας στιγμής εμπνεύστηκα ένα νέο στυλ για cheesecake. Πιο γρήγορο και σίγουρα πιο ελαφρύ.
Υλικά: (6 μερίδες)
250 γρ. τυρί κρέμα philadelphia
200 γρ. γάλα ζαχαρούχο (1 κονσέρβα)
3-4 κ.σ. λεμόνι
18 μπισκότα πτι-μπερ παπαδοπούλου
200 γρ. φρέσκιες φράουλες
σιρόπι φράουλας
μερικά φύλλα φρέσκου δυόσμου
6 μικρά ποτήρια ποτού ή κοκτέιλ
Χρόνος εκτέλεσης:
15' προετοιμασία
1 ώρα στο ψυγείο
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ το ζαχαρούχο γάλα για 5' να αφρατέψει και μετά προσθέτω το τυρί κρέμα. Αφού ανακατευτούν καλά τα δύο πρώτα υλικά προσθέτεις λίγο λίγο και το χυμό λεμονιού μέχρι να σφίξει η κρέμα, δηλαδή να στέκεται ακόμα και αν γυρίσεις το μπολ ανάποδα. Αν χρειαστείς περισσότερο λεμόνι μπορείς να προσθέσεις, ανάλογα και κατά πόσο ξινή θες να είναι η κρέμα.

Ξεπλένεις και κόβεις τις φράουλες στα 4. Και ξεχωριστά σε ένα μπολ σπας με τα χέρια τα μπισκότα σε μεγάλα κομμάτια.

Συνθέτεις...δηλαδή μία φράουλα σε κομματάκια στον πάτο του ποτηριού, μετά σκεπάζεις με λίγη κρέμα και βάζεις από πάνω κομμάτια από μπισκότα, περίπου 3 μπισκότα. It's up to you. Σκεπάζεις και τα μπισκότα με κρέμα και τοποθετείς στο ψυγείο τουλάχιστον για 1 ώρα. Πριν το σερβίρεις τοποθετείς μερικές φράουλες ακόμα, προσθέτεις 2 κ.σ. σιρόπι φράουλα και μερικά φύλλα δυόσμο.
Tips:
Σερβιρισμένο σε ατομικές μερίδες είναι πιο εντυπωσιακό για ένα τραπέζι.
Δε χρησιμοποιείς καθόλου βούτυρο, οπότε είναι πιο ελαφρύ.
Όσο μένει στο ψυγείο τόσο μαλακώνει το μπισκότο, για αυτό καλύτερα να τρώγεται την ίδια μέρα.
Το σιρόπι φράουλας που έβαλα ήταν σπιτικό με μαύρη ζάχαρη. Το είχα φτιάξει από τον Μάιο, που είναι η εποχή της φράουλας.
Μπορείς να δοκιμάσεις την ίδια συνταγή με τυρί μασκαρπόνε αντί για philadephia, μου έλεγε μια φίλη ότι είναι πολύ ωραίο. Καθώς και να χρησιμοποιήσεις άλλα φρούτα αντί για φράουλα, ανάλογα και με την εποχικότητα.
Μην παραλήψεις τον δυόσμο, ταιριάζει πάρα πολύ.
Το προσέφερα στους καλεσμένους μου μετά από ένα mexican menu και τους δρόσισε πολύ.

No comments:

Post a Comment