October 7, 2009

Σπανακόπιτα, ένα πλήρες γεύμα

Μ ’αρέσουν πολύ οι πίτες αλλά δύσκολα πετυχαίνω ωραίες στους φούρνους ή γενικά έξω. Γι’ αυτό προτιμώ να την φτιάχνω στο σπίτι όπου μπορώ να επιλέξω την ποιότητα των υλικών και φυσικά να περιορίσω τη ποσότητα λαδιού ή βουτύρου. Ένα πράγμα που με ενοχλεί αφάνταστα στη γεύση, αλλά και στο στομάχι, είναι οι πίτες που 'κολυμπάνε' στο λάδι.

Το ιδανικό είναι να ανοίγεις φύλλο στο σπίτι αλλά επειδή ξέρω πως αυτό δεν είναι πολύ ρεαλιστικό στους ρυθμούς της πόλης που ζούμε, προτείνω για τη σπανακόπιτα κατεψυγμένο χωριάτικο φύλλο του εμπορίου.

Υλικά: (6-7 μερίδες)
1 πακέτο κτψ. χωριάτικο φύλλο για πίτες (Χωριάτικη Ζύμη από 'Χρυσή Ζύμη')
500 γρ. σπανάκι κομμένο
2 πράσα ψιλοκομμένα
4 φρ. κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο
2 αυγά
400 γρ. φέτα
ελαιόλαδο
πιπέρι

Χρόνος:
15' προετοιμασία
1 ώρα στο φούρνο


Εκτέλεση:
Ανακάτεψε όλα τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα αυγά. Προσθέσε τη φέτα, λίγο ελαιόλαδο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μην ξεχάσεις να ανοίξεις το φούρνο στους 200 oC για να αρχίσει να προθερμαίνετε. Λαδώσε ένα μεγάλο ταψί και άπλωσε τα φύλλα ένα ένα αφού τα περάσεις και αυτά με λάδι πριν βάλεις το κάθε επόμενο φύλλο από πάνω. Γύρω από το ταψί πρέπει να σου περισσεύουν τουλάχιστον 3 δάχτυλα απ’ το κάθε φύλλο. Έτσι στο τέλος θα τα τυλίξεις όλα προς τα μέσα δημιουργώντας ένα στεφάνι γύρω από το ταψί. Θα χρειαστείς περίπου 3 φύλλα από κάτω και 2 για πάνω.

Ψήσε για 1 ώρα στους 200 οC. Και είναι έτοιμη...


Tips:
Δεν χρειάζεται αλάτι διότι η φέτα είναι ήδη αρκετά αλμυρή.
Αν ο φούρνος σου δεν είναι πολύ δυνατός και πιστεύεις ότι δεν έχει ψηθεί πολύ καλά από κάτω τότε ακούμπησε το ταψί στον πάτο του φούρνο για 10' στο τέλος.
Εάν νηστεύεις φτιάξ’ την χωρίς τα αυγά και τη φέτα, γίνεται εξίσου απολαυστική και χορταστική.

No comments:

Post a Comment