July 6, 2009

Chapati, το αφρικάνικο ψωμί

Για πρώτο post σκέφτηκα πως τί θα ήταν καλύτερο από μια λαχταριστή Chapati. Όσο ζούσα στην Μομπάσα θυμάμαι την είχα λατρέψει. Η Aloda, η κυρία που μας πρόσεχε μας τις έφτιαχνε πολύ συχνά και εγώ κάθε φορά παρακολουθούσα αποσβολωμένη προσπαθώντας να μιμηθώ κάθε κίνησή της. Πάνε 15 χρόνια από τότε βέβαια και όσες φορές και αν προσπάθησα στην Αθήνα πλέον να φτιάξω τις στρογγυλές λεπτές πιτούλες θα έλεγα ότι κάτι δεν πήγε καλά.

Επικοινώνησα λοιπόν με μια καλή μου φίλη, που πηγαίναμε μαζί σχολείο, τη Munazam για να μου δώσει λεπτομέρειες και να μου περιγράψει step by step τη διαδικασία. Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται για τίποτα περίπλοκο, εγώ απλά σαν παιδί είχα την εντύπωση ότι η chapati είναι ένα μικρό θαύμα.

Υλικά: (4 μερίδες)
2 κούπες σκληρό αλεύρι
1 κ.σ. αλάτι
χλιαρό νερό

Χρόνος εκτέλεσης: (περίπου 1 ώρα)
3' ζύμωμα
30' αναμονή για να ξεκουραστεί η ζύμη
15' για να ανοίξεις τις πιτούλες
2' ψήσιμο η κάθε πιτούλα
Εκτέλεση:
Ανακατεύεις σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτεις όσο νερό χρειάζεται για να γίνει μια ομοιόμορφη και όχι πολύ σκληρή ζύμη. Αφού σκεπάσεις τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήσεις να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα, θα τη μοιράσεις σε 4-5 μικρές οβάλ μπάλες και μετά θα τις ανοίξεις με τον πλάστη σε πολύ λεπτές στρογγυλές πίτες. Τέλος, θα τις τηγανίσεις μία μία σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι μέχρι να χρυσίσουν. Όταν δεις μικρές φουσκαλίτσες στην επιφάνεια τότε είναι έτοιμη να τη γυρίσεις και από την άλλη πλευρά. Κάθε chapati θέλει περίπου 1 με 2 λεπτά.

Tips:
Καθώς τις ανοίγεις σε στρογγυλές πιτούλες βάζεις λίγο αλεύρι στον πάγκο για να μην σου κολλάει.
Αν το αντικολλητικό τηγάνι είναι μικρό τότε θα βγουν πιο μικρές και περισσότερες chapati. Το δικό μου έχει διάμετρο 28 εκ. και τελικά έφτιαξα 6.
Για να ψηθεί ομοιόμορφα πιέζεις την επιφάνεια μαλακά με μια σπάτουλα.
Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις λίγο λάδι στη ζύμη. Και λίγο βούτυρο όταν την βγάζεις ζεστή από το τηγάνι.
Επίσης, μπορείς να δοκιμάσεις να ανακατέψεις διαφορετικά αλεύρια, πχ. 1 κούπα άσπρο σκληρό και 1 κούπα ολικής αλέσεως.
Φάτες φρέσκιες γιατί άμα μείνουν πολύ ώρα μπορεί να σκληρύνουν.

Οι chapati είναι τέλειο συνοδευτικό για τηγανητό ρύζι και κοτόπουλο με κάρυ.

No comments:

Post a Comment